Ne zaboravi Like and Share

petak, 28. kolovoza 2015.

, , , ,

10 načina da smanjite holesterol

Tužna je istina da većina naših omiljenih namirnica obiluje s najgorom vrstom masti -zasićenim masnoćama. 
Takve masnoće dolaze iz uglavnom životinjskih izvora te ih tijelo pretvara u holesterol koji blokira arterije i uzrokuje bolesti srca.

1. Smanjite unos zasićenih masnih kiselina

Zasićene masti povećavaju količinu holesterola u krvi, a uglavnom ćete ih pronaći mesu. Gotovo svi mesni proizvodi imaju vrlo visok udio zasićenih masnoća. Tu spadaju kobasice, komercijalni hamburgeri itd. Čuvajte se i palminog ulja, koje se naširoko koristi u proizvodnji hrane. Ne zaboravite da su kroasani i mnogi drugi pekarski proizvodi također bogati zasićenim masnim kiselinama.

2. Povećajte unos mono-nezasićenih masnih kiselina

Mono-nezasićene masnoće možete pronaći u maslinovom, orahovom i repičinom ulju te avokadu. Te masti smanjuju razinu LDL holesterola (loš holesterol), a ne utječe na količinu HDL (dobar holesterol).

3. Koristite umjerene količine poli-nezasićenih masnih kiselina

Suncokretovo ulje pomaže u smanjivanju lošeg holestorala, ali istodobno smanjuje i razinu dobrog holesterola, tako da ga koristite u skromnim količinama.

4. Povećajte unos omega-3 masnih kiselina

Omega-3 masne kiseline spriječavaju zgrušavanje krvi i srčane bolesti. U velikim količinama ih možete pronaći u plavoj ribi poput lososa, sardina, skuša, pastrve, inćuna i svježe tune.

krenizdravo.rtl.hr
Ne zaboravi Like and Share