Tužna je istina da većina naših omiljenih namirnica obiluje s najgorom vrstom masti -zasićenim masnoćama.
Takve masnoće dolaze iz uglavnom životinjskih izvora te ih tijelo pretvara u holesterol koji blokira arterije i uzrokuje bolesti srca.
1. Smanjite unos zasićenih masnih kiselina
Zasićene masti povećavaju količinu holesterola u krvi, a uglavnom ćete ih pronaći mesu. Gotovo svi mesni proizvodi imaju vrlo visok udio zasićenih masnoća. Tu spadaju kobasice, komercijalni hamburgeri itd. Čuvajte se i palminog ulja, koje se naširoko koristi u proizvodnji hrane. Ne zaboravite da su kroasani i mnogi drugi pekarski proizvodi također bogati zasićenim masnim kiselinama.
2. Povećajte unos mono-nezasićenih masnih kiselina
Mono-nezasićene masnoće možete pronaći u maslinovom, orahovom i repičinom ulju te avokadu. Te masti smanjuju razinu LDL holesterola (loš holesterol), a ne utječe na količinu HDL (dobar holesterol).
3. Koristite umjerene količine poli-nezasićenih masnih kiselina
Suncokretovo ulje pomaže u smanjivanju lošeg holestorala, ali istodobno smanjuje i razinu dobrog holesterola, tako da ga koristite u skromnim količinama.
4. Povećajte unos omega-3 masnih kiselina
Omega-3 masne kiseline spriječavaju zgrušavanje krvi i srčane bolesti. U velikim količinama ih možete pronaći u plavoj ribi poput lososa, sardina, skuša, pastrve, inćuna i svježe tune.
krenizdravo.rtl.hr