Ne zaboravi Like and Share

srijeda, 7. siječnja 2015.

,

Zob i masline, zimski lijekovi

U ovo vrijeme nema svježeg voća i povrća pa vitamine i minerale treba uzimati iz ljekovitih biljaka koje se skupljaju u ljeto, ali ne gube vrijedne sastojke do zime. Takva ljekovita biljka je zob, zaboravljena namirnica koja je najzdravija hrana i pravo skladište vitamina, minerala i drugih korisnih tvari. A tu je i maslina sa svojim ljekovitim uljem.
Zob je lako prepoznati jer ima dva do četiri klasića koji vise na raširenoj metlici, kao na slici uz ovaj tekst. Zrna su obavijena pljevom, ali ona nije srasla sa zrnom pa se po tome zob razlikuje od ostalih žitarica: pšenice, raži i ječma.
Latinski naziv za zob je “Avena fatua”, a u narodu se u raznim krajevima zove ovim imenima: avs, ovas, oves, pir, pitoma, silj i siljevina. Zobeno sjeme ima slab miris, a okus je slatkast i brašnast. Cvate u lipnju i srpnju, a vrijeme sazrijevanja je od srpnja do kolovoza. Koristi se čitave godine, a najpoznatija prerađevina su zobene pahuljice.
Ovo je stara europska biljka, a uzgaja se svuda, čak i u hladnijim sjevernim krajevima i planinskim područjima do 1.700 metara nadmorske visine. Ljekoviti dijelovi biljke su zobeno sjeme i zobena slama koja se dobiva za vrijeme žetve. Radi dobivanja zobi koja se upotrebljava u ljudskoj ishrani, treba ukloniti zobenu pljevu, tako da se pripremi neoljušteno zrnje sa svim svojim punovrijednim hranjivim tvarima.
Ljekovito djelovanje zobi bilo je poznato u dalekoj prošlosti, pa je već u brončano doba nađena zob u sojenicama, uz pšenicu i ječam. Kao i većina žitarica, vjerojatno potječe iz Male Azije gdje se uzgajala već u drugom stoljeću, a u Europu je došla preko Sicilije i Južne Italije, a dijelom preko sjeverne obale Crnog mora.
Što je zob dalje prodirala na sjever, to se više upotrebljavala kao punovrijedna i vrlo cijenjena živežna namirnica za ljude. U srednjem vijeku to je bila najvažnija i najviše korištena žitna hrana, a pripremala se u obliku pogače i kao zobena kaša. Nažalost, s poboljšanjem životnih prilika, ta jednostavne, svima dostupna, jeftina i zdrava hrana gotovo se prestala koristiti.
U novije vrijeme istraživanja su pokazala da je zob jedna od biološki najvrijednijih namirnica, ali također i ljekovita biljka. Ako se od zrna zobi ukloni neprobavljiva pljeva, zob sadrži mnoštvo visokovrijednih bioloških ljekovitih i djelotvornih tvari, među ostalim, lecitin, vitamine A i B, razne korisne bjelančevine i kiseline, niacin, biotin, kalcij, željezo, fosfor, cink, kalij, magnezij, jod i druge važne elemente za živa bića koji se u zobi javljaju u tragovima.
Treba upozoriti da se prerađena zob, primjerice u pahuljicama, treba kuhati ili zagrijavati najviše 5 minuta, jer se nakon tog vremena počinju gubici vitamini i drugi hranjivi sastojci.
Također, kod pripremanja zobene kaše ili juhe ne treba baciti vodu u kojoj se zob kuhala, jer su upravo u toj vodi nalaze rastvorene i neoštećene najvrednije hranjive i ljekovite tvari.
Savjeti
Kod nabrajanja ljekovite vrijednosti zobi treba početi s prehranom bolesnika. Sluz od zobi pripremljena kao juha ili kao kaša, najzdravije je i lako probavljivo jelo, s k tome je i odlična dijetna namirnica. Za one koji se oporavljaju nakon operacije želuca ili crijeva gotovo i nema bolje hrane no što je zob pripremljena na bilo koji način.
Primjerice, zobena krupica se kuhati s mlijekom, a njena gustoća se određuje prema želji. Zobena krupica se može kuhati i s vodom dok ne nastane kaša kojoj se neposredno prije uzimanja dodaje mlijeko ili slatko vrhnje. 
Prsa i grlo
Juha pripremljena kao zobena sluz preporučuje se kod bolesti prsiju i grla.
Slabost
Kod tjelesne slabosti nakon dulje bolesti priprema se slijedeće jelo: u 1/2 litre vode ostavi se močiti 1/4 sata jedna velika žlica zobene krupice ili zobenih pahuljica; zatim se doda meda ili nešto soka od limuna. Tako pripremljeno jelo uzima se polagano u malim obrocima.
Za jačanje
Na slijedeći način pripremljeno piće osvježuje i jača: 2 litre zobi ispere se desetak puta u vodi, nakon čega se do polovine prekuha u 3 litre vode i odmah procijedi. Nakon hlađenja pomiješa se s medom.
Tuberkuloza
Uzimanjem jela i pića od zobi postižu se dobri uspjesi u liječenju tuberkuloze jer djeluju i na regeneraciju čitavog organizma, te na taj način pridonose ozdravljenju.
Čir, žutica…
Dijetna jela od zobi pomažu kod liječenja čira na želucu ili na dvanaestercu, kod oboljenja žučne kesice, žutice i popratnih pojava koje se mogu pojaviti kod žutice.
Zatvor, krvotok…
Kao dijetna hrana zob se može primijeniti kod upale želučane sluznice, kod kronične začepljenosti ili proljeva, kod reume, bolesti bubrega i krvotoka.
Šećerna  bolest
Zob pomaže kod šećerne bolesti. Terapija od zobi u mnogim slučajevima djeluje na nestanak šećera u mokraći i to onda kada se to nije moglo postići ni jednim drugim sredstvom.
Bubrezi, reuma…
Redovite kupelji od zobene slame koriste kod bolesti bubrega, bubrežnog pijeska i gihta kao i kod svih reumatičnih teškoća, kod krstobolje, kočenja svih vrsta te kod bolesti jetre.
Ženske bolesti, mjehur…
Sjedeće kupke od zobene slame ublažuju teškoće kod ženskih bolesti, kod nekontroliranog noćnog mokrenja, kod grčeva u crijevima i bolestima mjehura, a redovitim primjenama tih kupki može doći i do ozdravljenja.
Koža, oči…
Lokalne kupke od zobene slame preporučuju se kod krasta, kožnih lišaja, rana, ozeblina, promrzlih udova i nekih bolesti očiju.
Noge
Redovito kupanje nogu u kupkama priređenim od zobene slame, nakon duljeg vremena oživljuju kronično hladne i jako premorene noge. Te kupke nogu naročito se preporučuju osobama koje na poslu dugo stoje ili hodaju.
Kašalj
Kaša od zobenog brašna dobra je protiv kašlja ako se pije topla.
Stolica, kamenci
Zobena kaša zatvara stolicu, a djeluje protiv kamenaca kad joj se doda malo borovice. Ta se smjesa ugrije, stavi u platnenu vrećicu i položi na oboljelo mjesto, toplo koliko se može izdržati.
Osip
Protiv osipa na koži i krasta kod male djece nema ništa boljeg od kupanja djece u kupkama koje su priređene iz zobene slame.

Korisne tvari
Biljna bjelančevina
Od korisnih tvari iz zobi naročito je važna biljna bjelančevina jer je neophodna za rast dječjeg organizma, a kod odraslih za izgradnju žlijezda, mišića i vezivnog tkiva.
Bjelančevina zobi ima vrlo prikladan sastav aminokiselina kojima se pripisuje  visoka vrijednost za poticaj rasta i znatan utjecaj na procese disanja stanica. Dokazano je da je ova visoko vrijedna biljna bjelančevina iz zobi neophodna i za funkcioniranje crvenih krvnih tjelešca.
Minerali, željezo…
 
Najnovija istraživanja potvrđuju da su minerali koji se nalaze u zobi korisni za čvrstoću kostiju i zuba, a da fosfor povoljno utječe na stvaranje moždanih stanica kod djece. Često je uzrok poteškoća u pamćenju kod djece nedostatak fosfora, a on se može vrlo lako dobiti redovitim uzimanjem zobi. No to se ne odnosi na duševno zaostalu djecu.
Od ostalih elemenata koji se nalaze u zobi, vrlo je važno željezo za stvaranje krvi, a pri tome pomažu i bakru i kobalt.  Lecitin iz zobi važan je za živce, a neke masne tvari, kao fitosterin, uzrokuju da ishrana sa zobi nema preveliki sadržaj masti.
Vitamini
Mnogi ne znaju da je zob pravo “skladište” vitamina koji su čovjeku najpotrebniji. Kako to nije popularna namirnica pa je danas malo ljudi redovito uzima, stručnjaci za prehranu uopće je ne spominju u svojim dijetama i preporukama za ishranu kod određenih bolesti.
 Također, umjesto da vitamine uzimate u tabletama i multivitaminskim preparatima i napitcima, bolje je da redovito jedete zob, pa ćete organizam opskrbiti s dovoljno potrebnih vitamina, koji će k tome biti prirodni, a ne umjetni.
U zrnu zobi postoje neke tvari koje sprečavaju oksidaciju pa ne dolazi do gubitak vitamina uslijed djelovanja kisika za vrijeme zagrijavanja do 5 minuta.

Ovo su najpoznatiji vitamini koji se nalaze u zobi:
 - Provitamin A – karotin
 - Vitamin B-l – aneurin
 - Vitamin B-2 - koji među ostalim sadrži važan sastojak laktoflavin
 - Vitamin B-6 - neophodan za izmjenu bjelančevine i masti
 - Vitamin E - potreban za normalnu reprodukciju pa se naziva i antisterilitetni, važan je i za normalni tijek trudnoće
 - Vitamin K - važan za proces zgrušavanja krvi

Masline
Sad je vrijeme maslina i njihovog ulja, koje je zdravo jer se lako probavlja i po sadržaju je najbliže ljudskim mastima.  
Maslinovo ulje je lijek za srce i krvne žile, ono povećava «dobri» kolesterol (HDL) koji čisti organizma, sprečava razvitak tumora, a posebno one debelog crijeva i dojke.
Dobro je uzimati jednu žličicu maslinovog ulja ujutro, prije drugog jela jer ono sprečava osteoporozu pomažući organizmu da dobije dovoljnu količinu kalcija i vitamina D, posebno kod žena u menopauzi. Pomaže kod previše masnoća i dijabetesa, snižava temperaturu i ublažava grčeve crijeva.
Kad popijete ulje kao lijek, neugodan zadah iz usta možete ukloniti s nekoliko gutljaja crne kave.
Za šećernu bolest
Oko 10 grama lišća usitniti i staviti u pola litre hladne vode i ostaviti da stoji preko noći. Drugog dana se prokuha oko 20 minuta. Procijediti i piti pola šalice 4-5 puta dnevno. 
Tlak, probava, mokrenje...
Čaj od listova masline pospješuje mokrenje, smanjuje urin u krvi i kolesterol, pomaže kod bolesti kostiju, visokog krvnog tlaka i probavnih smetnji.
Uzmite 30 do 40 grama svježih maslinovih listova koje treba preliti litrom kipuće vode. Nakon 10 do 15 minuta čaj se procijedi. Prema želji doda se med ili sladilo, a može i sok od limuna. Pije se 4 puta dnevno; prva šalica ujutro natašte, druga prije ručka, treća prije večere i četvrta prije spavanja. Terapija traje 15 dana, a nakon prekida od osam dana može se ponoviti. 
Ćelavost
U 2 dl maslinovog ulja dodajte 2 čajne žličice mljevene paprike i tom mješavinom svakodnevno masirajte tjeme. 
Suha kosa
Prije kupanja namazati kosu maslinovim uljem i ostaviti da djeluje 2 sata. Zatim oprati brezovim šamponom i pažljivo, tapkanjem, a ne trljanjem osušiti kosu ručnikom. 
Grlobolja
Kuhajte 20 grama listića masline 15 minuta u 3 dl. vode, ohladite i procijedite te grgljajte više puta dnevno. 
Bol u prsima
Namazati više puta dnevno grudi maslinovim uljem, preko toga posuti prah od islandskog lišaja, umotati se grubljima papirom te utopliti. 
Bol u ušima
Na pari zagrijati 2 žlice maslinovog ulja i dodati nekoliko cvijetova kamilice. U ovu smjesu umočiti komadić vate i staviti u uho, leći na suprotnu stranu da ulje kapne u uho. 
Žučni kamenac
Za probleme s jetrom i žuči uzima se 100 do 200 grama maslinova ulja u tijeku nekoliko sati. Primjerice, 200 grama maslinova ulja, o,5 g mentola i 1 žumanjak dobro izmiješati i popiti u tri obroka. Također se koristi mješavina od 150 do 400 grama maslinova ulja, 15 grama konjaka, 2 žumanjka, 0,25 g mentola ili 50 g jakog čaja od metvice. To treba popiti u 2 obroka: ujutro, da se napad spriječi, a u slučaju napada u razmaku od 15 minuta do pola sata.
Protiv reume i uzetosti udova
U litrenu bocu do jedne trećine staviti povenuto lišće matičnjaka a do vrha naliti maslinovo ulje. Boca se ne začepi čvrsto, nego samo komadićem vate i ostavi da stoji na toplom 4 do 6 tjedana. 
Psorijaza
Pomiješajte po 25 grama nevenovih cvijetova i stučenih pupoljaka oraha, kruške i crne topole, sve staviti u staklenku s jednom litrom maslinova ulja, bocu omotati u čiste krpe i ostaviti 6 sati u loncu u kojemu voda polako kipi. Zatim se to, još toplo, procijedi kroz čisto suho platno i čuva na hladnom mjestu. Ozlijeđeni dijelovi kože mažu se ovom mješavinom svaku večer.
Hemeroidi
Pomiješajte 1 dl maslinovog ulja sa 5 cvijetova nevena i 1 žlicom kantariona. Oprano i osušeno bilje nakon pranja u hladnoj vodi stavite u staklenu bocu širokog grla i prelijte maslinovim uljem. Pokrijte tanjurićem i salvetom, ostavite na tamnom mjestu sedam dana. Može se koristiti za mazanje ili se stavlja na komadić čiste vate kao tampon na hemoroide. 
altertv.org
Ne zaboravi Like and Share