Tratinčica (Bellis perennis L.) trajna je livadna biljka, poznata i po nazivima: krasuljak, trajni krasuljak, katarinčica, iskrica, bjelka, krsnica, drnica i drugi.
Mladi listovi prizemne rozete mogu se jesti sirovi ili prokuhani gotovo preko cijele godine. Nijemci smatraju salatu od tratinčice jednako ukusnom i zdravom kao i onu od matovilca, no u svojim priručnicima naglašavaju da za jelo treba brati samo posve mlado i nježno lišće tako isto i za sirup o kojem možete doznati više u nastavku teksta. Inače tratinčica cvate skoro cijelu godinu, od ranog proljeća do zime.
Kako rekosmo sirup od tratinčice odličan je za gripu i prehladu te uopšte bolove u grlu…
Sastojci:
200 g cvjetova
½ limuna (kora i sok)
100 g šećera
1 l ključale vode
Priprema:
Tratinčicama skinuti petiljke i staviti ih u duboku posudu.
U ključalu vodu dodati limunovu koricu i sok te preliti preko .Sutradan procijediti čaj i kuhati ga sa šećerom. Čuvati u frižideru.