Ne zaboravi Like and Share

ponedjeljak, 18. svibnja 2015.

BOKVICA ŽENSKA - Plantago major

Drugi nazivi: paskavica, pitoma bokvica, široki trputac, velika bokvica, bukvica. 

Latinski naziv: plantago major


Opis biljke: 

prizemni listovi bokvice ženske ili trpuca velikog složeni su u obliku rozete, širokog su jajolikog oblika, na rubovima delimicno ili svekoliko nazubljeni. Na golim listovima istice se uglavnom 7 provodnih žila. Cvetna stapka je uspravna i okrugla a cvetni klasi? je duguljastovaljkast.


Stanište: bokvica ženska ili trputac veliki može se na?i na zapuštenim livadama, pustim zemljištima, stazama i putovima, ali i u vlažnim grabama od nizina do visokih planinskih podrucja.

Lekoviti deo biljke: za lek se sabiru samo listovi, a suše se u tankim slojevima na hladnom i prozracnom mestu

Lekovito delovanje: koristi se kao sredstvo za lecenje rana i cireva jer suzbija upale. Isto kao bokvica muška ili trputac muški, koristi se kao lek protiv kašlja i za rastvaranje sluzi, iako se u tome daje više prednosti trpucu muškom. Koristi se u lecenju bolesti mokra?nog mehura te cireva na želucu i crevima.Sveže zgnječeno lišće, sok od svežeg lišća i obloga od listova koristi se za iste bolesti kao i muška bokvica. Svaku ranu ili oderotinu bokvica uspešno može da zaceli i to tako što se na ozleđenu kožu stavi izgnječena bokvica ili kapne njen sok i prekrije gazom. Bokvica je lek izbora protiv ujeda komaraca i drugih insekata. Narodni lekari savetuju da se na mesto ujeda bokvica izgnječi a zatim utrlja, tako da koža od soka blago pozeleni. Svrab će nestati za minut do dva, a otok do sutradan. Isto se odnosi i na svrab i oderotinu od mačijih kandži.

Osim muške i ženske bokvice koje su po lekovitim svojstvima najdominantnije, u prirodi postoji još dvadesetak vrsta koje mogu da se koriste. Sve vrste bokvica sadrže heterozide, aukubozide i enzime invertaze, emulzine, tirozinaze i koagulaze. U njihovim listovima ima oko 4 odsto tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponizida i fitoncida. Seme sadrži sluz, masno ulje, belančevine i šećer.

Jela od bokvice takođe imaju lekovita svojstva. Blagotvorno deluju kod čira na dvanaestopalačnom crevu, gastritisa, regulišu hemoglobin, poboljšavaju apetit, ali i raspoloženje. A za noć bez nesanice najbolje je popiti jednu šoljicu čaja ujutro na prazan želudac, jednu do dve šoljice preko dana, i, na kraju, još jednu pre spavanja. Nakon toga nastupa mirna noć, tvrde narodni lekari.

Herbateka.eu
Ne zaboravi Like and Share