Ne zaboravi Like and Share

ponedjeljak, 18. svibnja 2015.

Trputac - Bokvica ima neverovatna lekovita svojstva



Trputac (ženska bokvica, bokvica, žilovnjak, hajdučica), najbolji je prijatelj kože. Lako se to da zaključiti zbog sve lekovitih svojstava koje ima. Ova niska, divlja trava raste u celom svetu i od davnina se upotrebljava u lečenju brojnih problema sa kožom. Lekovita svojstva trpuca, kada su u pitanju ubodi insekata, rane i opekotine, spominju se još u zapisima iz benediktinskog samostana u Nemačkoj koji datiraju iz 12. veka. Indijanci su se takođe vekovima koristili listovima bokvice za tretiranje mnogih problema sa kožom. Trputac dokazano ubrzava zaceljivanje rana na koži. Osim toga, seme jedne vrste bokvice - Psillium - rabi se kao izvor biljnih vlakana u laksativima. 


Dovoljno je par zgnječenih listova staviti na Zagnojena nokat i već drugo jutro biće vidljiv rezultat. Slično je i sa žuljevima koji se mogu tretirati kašom od usitnjenih listova bokvice. Koristi se i za bolesti želuca i creva (grčeva u crevima, raznih štetočina i parazita u crevima, ameba, katara creva, sluzi debelog creva, kolitis, ulceroznog kolitisa, polipa creva, gorušice, hemoroida (oblog kaše od listova), groznice, krvarenja zubnog mesa, kod krvi u mokraći, plućnih krvarenja, krvarenja materice.

Trputac je efikasan i kod kožnih bolesti, različitih rana i povreda kože, raka na usnama, gnojnih i inficiranih rana, čireva, čireva na potkolenici, gnojnih i inficiranih čireva, za regeneraciju kožnog epitela, za lečenje ožiljaka, brazgotina i opekotina, ugriza insekata. .Čaj od ove biljke pomoći će i kod problema s peruti, a lekovita svojstva ove biljke pomoći će i kod bolesti jetre, žuči, ženskih bolesti (belog pranja, tegobe sa matericom, kod sterilnosti žena), zubobolje, bubrega i bešike, infekcije mokraćnih kanala i bešike, očnih bolesti ...

Listove trputca preporučeno je stavljati na bolna mesta od opekotina, infekcija, gnojnih infekcija, malignih čireva, ugriza i uboda životinja i insekta. Koren se koristi zajedno sa marulje kod ujeda otrovnih zmija, groznice, kožnih bolesti i različitih rana. Seme se uzima kao dobar antihelmetik za izbacivanje različitih parazita i štetočina u crevima, a budući da ima više od 30 posto sluzi, za lečenje upale ili infekcije sluzokože creva. Cvetovi i koren ove biljke koriste se za pripremanje čaja kojim lečimo sifilis, škrofuloze, krvarenja, leukoreja, kolike, afte, dijareju, dizenteriju, plućna krvarenja

Čaj od trputca
1 čajnu kašičicu listova prelijte vrućom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite i tokom dana pijte 2-4 šoljice ovog čaja.

Herbateka.eu
Ne zaboravi Like and Share