Kelj je lisnato povrće, spada u porodicu kupusnjača, a zapravo je svojevrsna inačica kupusa. Otkriven je u Belgiji, još u 18. stoljeću, a malo kasnije proširen je Europom i svijetom. Obiluje vitaminima, pogotovo vitaminom A i C, a u 100 grama kelja ćemo naći samo 50 kalorija.
Osim što je zdrav, kelj se lako priprema, a u nastavku možete saznati zašto je baš ovo povrće dobro za vaše zdravlje.
Kelj je niskokaloričan i bogat vlaknima
100 grama kelja ima samo 50 kalorija, 5 grama vlakana i 0 grama masnoće. Ove brojke čine kelj odličnim pomagačem kod probave. Također je prepun hranjivim tvarima, vitaminima, magnezijem i folnim kiselinama.
Kelj je bogat željezom
Željezo je bitno za zdravlje, a osobito za stvaranje hemoglobina i enzima, za transport kisika u različitim dijelovima tijela, rast stanica, pravilnu funkciju jetre i mnoge druge.
Kelj je bogat vitaminom K
Vitamin K je odličan u zaštiti protiv raka, a može pomoći ljudima koji pate od Alzheimerove bolesti.
Kelj je ispunjen snažnim antioksidansima
Antioksidansi, kao što su karotenoidi i flavonoidi, pomažu u zaštiti od različitih vrsta raka.
Kelj kao anti upalna hrana
Kelj je bogat Omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u borbi protiv artritisa, astme i autoimunih poremećaja.
Kelj pruža kardiovaskularnu podršku
Konzumacija kelja vam može pomoći smanjiti razinu lošeg kolesterola.
Kelj je bogat vitaminom A
Vitamin A je poznat po tome da je dobar za vid i kožu, a pomaže u spriječavanju raka pluća i ostalih rakova usne šupljine.
Kelj je bogat vitaminom C
Vitamin C je vrlo koristan za imunološki sustav, metabolizam i hidrataciju u tijelu.
Kelj je pun kalcija
Osim kalorija, kelj ima više kalcija od mlijeka koji pomaže u spriječavanju gubitka koštane mase, preventira od osteoporoze i održava zdrav metabolizam.
Kelj je detoksikacijsko povrće
Kelj je pun vlakana i sumpora, što je odlično za detoksikaciju vašeg tijela i održavanju jetre zdravom.
krenizdravo.rtl.hr