Ne zaboravi Like and Share

ponedjeljak, 16. veljače 2015.

Prirodni recepti za liječenje opekotina od sunca

Bol dostiže maksimalnu jačinu obično četiri sata poslije izlaganja suncu, i traje dva-tri dana. Nakon pet dana, opečena koža počinje se ljušti. Odumrli sloj ne skidajte sami, pustite kožu da sama zacijeli. Nemojte izlagati opekline sunčevim zrakama, jer to uzrokuje brže starenje kože i povećava rizika za nastanak raka kože.




Svaka opeklina od prekomjernog sunčanja može ne samo oštetiti kožu, već izravno povećava rizik od raka kože. Ipak, ako je do oštećenja zbog sunčevih UV zraka već došlo, ovi savjeti mogu vam pomoći da koža bolje zacijeli ako je već došlo do opeklina.
Oblozi za opekline od sunca


Vrećicom zelenog čaja premažite bolna mjesta. Oblog od nane će na opaljenoj koži stvoriti ugodan efekt hlađenja. Oblog od nevena pomaže u obnavljanju kože, a djeluje i kao prirodan antibiotik. Prokuvati desetak minuta u litru vode dvije šake svježih ili suhih cvjetova nevena. Kad se tekućina ohladi, natopiti gazu i nanijeti na bolno mjesto. Oblog može napraviti i od mješavine šalice nemasnog mlijeka i četiri šalice vode u koju se doda i nekoliko kockica leda. Natopljenu gazu držite na koži 15-20 minuta, a ovaj postupak ponavljajte svaka dva-tri sata.
Kupka za opekline od sunca


Ukoliko je površina kože već pocrvenjela, pripremite kupku za opuštanje. U prohladnu vodu možete dodati dvije-tri šalice jabučnog octa koje smiruje upalu i sprečava pojavu plikova, ili četvrtinu šalice sode bikarbone. Opustite se u vodi 15 minuta. Poslije kupanja nemojte se brisati, već pustite kožu da se sama osuši.


Maska za lice koja pomaže


Ako izgori koža lica, izmiješajte dvije žlice soka od rajčice sa četiri žlice punomasnog mlijeka. Smjesu namažite na lice i poslije pola sata isperite.
Melem od kantariona za zacijeljivanje kože


Za zacjeljivanje kože odličan je melem od kantariona: tri žlice suhih cvjetova kantariona prelijte sa 200 ml maslinovog ulja, ulijte u staklenu posudu, dobro je zatvorite i poslije deset dana procijedite kroz gazu.
Jogurt hladi kožu


Nakon kupke na najcrvenije dijelove namažite jogurt ili kiselo mlijeko i isperite mlakom vodom nakon petnaestak minuta. Ove namirnice hlade kožu i pomažu u prirodnom hidriranjem. Postupak ponavljajte više puta tijekom dana. I punomasno mlijeko može smiri upalu. Natopite gazu ili čistu krpu mlijekom i držite je 20 minuta na koži.
Aloe vera umiruje kožu


Sok lista služi za pripremanje umirujuće i ljekovite hidratantne kreme, posebno dobre za suhu kožu, a dodaje se losionima za sunčanje zbog umirujućeg i ljekovitog djelovanja. Iscijedite sok iz lišća ili ga isjeckajte i stavite kao oblogu na opeklinu. Kod većih površina narežite list uzdužno, “otvoriti” ga, stavite na oštećenu kožu i povežite gazom. Ako je potrebno, postupak ponovite.
Oblog od zobi za opekline od sunca


Sameljite šalicu zobenih pahuljica. Možete ih stavite u gazu ili da ih prelijete hladnom vodom i koristiti kao oblog svaka dva do četiri sata. Ako su opekline blaže, pospite preko njih kukuruzno brašno i bol će uminuti. Također od vode i kukuruznog brašna može se napravi tijesto i nanese izravno na opekline.
Krastavac kao oblog za opekline od sunca


Opekotine rashladite komadićima ohlađenog krastavca, ili krumpira koji sadrži škrob. Iscijedite sirov krumpir na komade i utrljajte na kožu. Možete ga izrendate i koristiti kao oblog za oštećenu kožu.
Mrkva za brže zarastanje kože


Malo je poznato da se ovaj narančasti korijen, koji poboljšava vid, preporučuje protiv ekcema iproblema s kožom, za brže zarastanje rana, protiv opeklina. Izrendajte tri mrkve i pomiješajte s dvije žlice jogurta i žličicom meda. Namažite pocrvenjele dijelove kože i poslije 20 minuta isperite mlakom vodom. Nemojte se brisati ručnikom, a kada koža upije vodu, namažite je hidratantnim mlijekom.
Maska od peršuna za kožu


List obiluje vitaminom C, bogat je klorofilom, flavonidima, provitaminom A, održava elastičnostkrvnih žila i oporavlja kožu nadraženu suncem i toplinom. Tri žlice peršina isjeckajte i pomiješajte s tri žlice kiselog mlijeka i dvije kapi bademovog ulja. Smjesu namažite po licu i vratu. Nakon 20 minuta lice isperite mlakom vodom.
Tonik od bijelog sljeza


Osim korijena, ljekoviti su i cvjetovi. Sadrže asparagin, betain, biljne masti i vlakna, eterična ulja, pektin, saharozu, škrob, ugljikohidrate i fosfate. Liječi akne i alergije, ekceme, zanoktice, koprivnjaču, infekcije i upale kože. Stavite 10 g cvjetova bijelog sljeza u litar proključale vode, poklopite i nakon 15 minuta procijedite. Hladnim tonikom istapkajte cijelo tijelo za umirenje kože pocrvenjele od sunca.
Lavanda na ranu


Je odličan antiseptik koji ublažava bol. Natopite gazu uljem lavande, stavite je na suncem opečenu kožu. Postupak ponavljajte na nekoliko sati.





Izvor:Novosti
Ne zaboravi Like and Share