Ne zaboravi Like and Share

utorak, 18. kolovoza 2015.

,

Konoplja – Kopriva

Opis biljke: kopriva ili konoplja je dvodomna biljka s velikim korijenom. Stabljika je uspravna i doseže visinu do 1 i pol metra. Listovi su nasuprotni, srcasti, zašiljeni, pilasti, na kratkim peteljkama. Listovi i peteljke pokriveni su žaokama koje su na vrhu kukaste a pri dnu debele. Na dodir se odlome i izbivaju oštar sok na kožu, koji žari. Cvjetne grančice nose ili muške ili ženske cvjetove. 

Neugledni su i zeleni, a oplođuju se pomoću vjetra. Plod je malen, jednosjemeni oraščić. Služi i kao industrijska i ljekovita biljka. Koristi se list, korijen i sjeme. Lijek za čišćenje krvi, protiv opadanja kose, reumatizma, groznice, prekomjernog mokrenja, tuberkuloze pluća, bronhitisa, oboljenja zglobova, kamena u bubregu, za zarastanje rana, protiv zračenja, malokrvnosti, čira na želucu, nesanice, nervoze. Zbog svoje vitaminske i prehrambene vrijednosti kopriva se,i pored toga sto se ne uzgaja u povrtnjacima, smatra izuzetno zdravim, korisnim i pristupačnim povrćem, naravno i lijekom. Izuzetno je bogata raznim korisnim sastojcima, bjelančevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, željezom, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenskom kiselinom i dr. Kopriva je pored ostalog, pravi mali polivitaminski rezervoar. Na našim trpezama je rijetko ima mada se može prirediti na vise načina.




Stanište: raste uz puteve, plotove i na zapuštenim mjestima kao korov.
Ljekoviti dio biljke: za lijek se u proljeće i jesen skuplja korenje. U proljeće skupljaju se listovi i vršike, a cijela biljka, tj. stabljika, cijele godine. Sjeme se skuplja u augustu.
Ljekovito djelovanje: čaj od cijele biljke odvaja sluz iz pluća, cisti želudac, jetru i crijeva, a ujedno je izvrstan lijek za liječenje anemije, šuljeva, žutice, malarije i svih drugih groznica, ponajviše mokraćom odvaja loše sokove iz tijela. Pomiješana s drugim biljkama liječi čireve na želucu i crijevima, čisti krv, pospješuje probavu, smanjuje uzrujanost i nesanicu. Isto tako, dobar je lijek protiv vodene bolesti, gihta (uloga), jetre, bubrega i nesvjestice.
Čaj za želudac i jetru
Ovaj čaj priprema se od čitave biljke. U 2 litra vode ostave se tri supene kašike usitnjene biljke koprive da stoje 10-12 sati. Nakon toga se ova smjesa kuha poklopljena pola sata. Kada se ohladi, procijedi se i pije triput dnevno prije jela po jednu solju. Ovaj lijek odvaja sluz iz pluća, čisti crijeva, jetru i želudac.
Čaj za čir u želudcu i crijevima
Napravi se mješavina od 10 supenih kašika lišća i korijena koprive, jedne kašike pelina, dvije kašike bokvice i jedne kašike tucanih smrekovih boba. Smeša se stavi u 1 litru crnog vina da se kvasi 12 sati, nakon čega se, uz dodatak 3-4 kašike domaćeg meda, kuha oko pola sata. Poklopljeno stoji dok se ne ohladi. Ova mješavina uzima se mlaka, po jedna supena kašika prije jela. Pored čira u želucu i crijevima ovo vino pomaže i kod gihta, bubrežnih oboljenja i neuroza.
Za prskanje voća
Koprivom se mogu suzbijati i lisne vaši – rastvor može svako sam da napravi. U posudu od 10 litara napuni se sveže ubrana kopriva sa stabljikom, može i u fazi cvatnje, ali ne kada dozre i pojavi se sjeme. Prelije se vodom tako da koprive budu prekrivene 4-5 cm, a kao voda najpoželjnija je kišnica. Ostavi se da stoji jedan dan i noć. Tečnost se procijedi i njome nekoliko puta poprska napadnuto voće i povrće. Koristi se kod manjih napada vaši. Vaši uništava mravlja kiselina koja se nalazi u sveže pripremljenom rastvoru.

narodnilijek.com
Ne zaboravi Like and Share