Ne zaboravi Like and Share

petak, 21. kolovoza 2015.

, , , , , , , , , , ,

Badem - Ljekovita svojstva


Od ovog se voća proizvodi bademov sirup, te bademovo ulje. Ono se prodaje u ljekarnama, a to je tekućina ugodna okusa, koja ublažava lakše upale probavnog sustava.



Badem se uzgaja više od 35 stoljeća, a njegovi plodovi dozrijevaju samo pod toplim suncem juga. Neki vjeruju da je drvo badema, u Europu iz Kine donio Marko Polo. Ipak, vjerojatnije je da je badem potekao u Siriji, odakle je proširen u Grčku. Rimljani su ga dalje širili i to pod imenom "grčki orah".


Badem (lat. Prunus amygdalus), je drvo koje naraste do četiri metra visine, a listovi su mu dugi i šiljati. Cvate ružičastim cvjetovima već od siječnja. Postoje mnoge vrste koje se međusobno razlikuju po obliku i po okusu, slatkom ili gorkom. Dok se slatki badem koristi u prehrani, iz gorkih sorti se proizvode različiti bademovi ekstrakti.


Badem u tijelu čovjeka ne stvara kiselu reakciju. Osim toga, u njemu je dobro balansiran spoj hranjivih tvari, tako da je poznat kao najzdraviji i najcjelovitiji orašasti plod, slično jabuci među voćem. Bademi su izvor vitamina E, a tijelo ovaj vitamin najbolje apsorbira upravo iz badema. 
Ova činjenica je utoliko važna za one koji žele imati mišiće, jer vitamin Edjeluje preventivno na moguća istezanja mišića i upale prije i poslije treninga. Nekoliko badema dnevno biće sasvim dovoljno da što prije i bezbolnije uočite rezultate napornog treninga. 

U bademu nalazimo i mnoge vitamine B kompleksa, te brojne minerale, od kojih izdvajamo kalcij, kojim je badem osobito bogat. Njegove se hranjive tvari, osobito bjelančevine, idealno nadopunjuju sa onima iz žitarica i mahunarkama. 

Gorki badem sadrži cijanovodičnu kiselinu, vrlo jak otrov, te se zabranjuje svaki pokušaj korištenja oralnim putem. U vanjskoj upotrebi, pripremljen u obliku vrućih obloga i kupki, ublažuje bol, osobito migrenu, bolove bubrega i jetre, reumu i žgaravicu. 

Od slatkog badema koriste se plod, listovi i kora. Listovi i ljuske potiču rad jetre i smiruju kašalj, a kora osim toga služi i kao sredstvo protiv crijevnih parazita, povišene tjelesne temperature, a pospješuje i lučenje urina. Slatki badem je ukusan i hranjiv kao dodatak kolačima, pržen u šećeru i slično. 

Od ovog se voća proizvodi bademov sirup, te bademovo ulje. Ono se prodaje u ljekarnama, a to je tekućina ugodna okusa, koja ublažava lakše upale probavnog sustava, a posebno ga preporučuju djeci protiv glista. U vanjskoj primjeni, ulje od slatkih badema korisno je protiv svrbeža, opeklina, crvenog vjetra, te površinskih upala.



mojezdravlje.net

Ne zaboravi Like and Share