Ne zaboravi Like and Share

petak, 21. kolovoza 2015.

, , , , , , ,

Dunja kao lijek


Dunja (Cydonia oblonga) je porijeklom sa područja Bliskog istoka, gdje se i danas može naći kako raste kao divlje drvo. Od plodova dunje se prave džemovi, kompoti, sokovi...

Dunja (Cydonia oblonga) je porijeklom sa područja Bliskog istoka, gdje se i danas može naći kako raste kao divlje drvo. Od plodova dunje se prave džemovi, kompoti, sokovi i rakije. Riječ marmelada dolazi od portugalskog naziva za dunju, pošto se u početku pravila samo marmelada od dunja.


Danas se mogu odabrati vrste dunje koje rastu kao drvo (do 8 metara visine) ili koje rastu poput grma. Prilikom izbora mjesta gdje posaditi dunju, treba odabrati mjesto sa dovoljno sunčeve svjetlosti.



Plodovi dunje su žute boje, kruškolikoga oblika, dužine 7-12 cm, a široki 6-9 cm. Plodovi su suviše tvrdi da bi se jeli svježi i imaju opor okus, tako da se kod nas dunje uglavnom obrađuju prije uporabe. Plodovi koji rastu u tropskim krajevima mogu biti mekani i slatki, pa se mogu jesti i svježi. 

Dunja je poznata i u narodnoj medicini, a koristi se za ublažavanje kašlja i probavnih smetnji.

Sjemenke dunje se koriste tako što se ostave neko vrijeme u vodi i za to vrijeme sjemenke puštaju sluz koja pomaže kod problema sa kašljem. Sluz koja se dobije iz sjemenki dunje može se koristiti i za liječenje manjih opeklina.

Sok od dunje je također ljekovit i koristi se za ojačavanje sluznice usta i želuca. Također, sok od dunja daje se djeci kada imaju proljev.



mojezdravlje.net

Ne zaboravi Like and Share