Ne zaboravi Like and Share

utorak, 17. veljače 2015.

Šta vaš dah govori o vama?

Osmijeh otkriva našu narav i emocije, no također čuva tjana našeg zdravlja, tvrde stručnjaci. Naime, iz zadaha mogu se prepoznati mnoge bolesti.



Zadah

Zadah iz usta ne upućuje samo na lošu higijenu usne šupljine ili nekorištenje zubnog konca. Ako redovito četkate zube, čistite jezik, koristiti interdentalne četkice i zubni konac, a i dalje primjećujete loš miris iz usta, to bi moglo upućivati na ozbiljnije zdravstvene tegobe kao što su poremećaju želuca, loša probava ili bolest jetre, tvrdi londonski klinički direktor Eleven Dental , dr. Samer Patel.


Požutjeli zubi

Uzimanje određenih lijekova može ostaviti traga i na vašim zubima. Tako antibiotik tetraciklin, koji se često propisuje za tretiranje akni, tekućina za ispiranje ust specifično propisana za bolesti desni ili lijekovi za visoki tlak mogu promijeniti boju zuba u žućkastu.

Ovu tegobu možete riješiti odlaskom stomatologu na postupak izbjeljivanja.
Suha usta

Iako suha usta najčešće povezujemo s dehidracijom i drugim faktorima, poput alkohola ili pušenja, nedostatak sline može biti početni znak šećerne bolesti. Dijabetes uzrokuje zadebljanje krvnih žila u žlijezdama pa tako usporava prirodno stvaranje sline. Posljedično, desni su sklonije razvijanju upale, a drugi simptomi dijabetesa uključuju izrazitu žeđ, osjećaj žarenja u rukama i stopalima, čestu potrebu za mokrenjem i zamućenje vida.
Bruksizam

Škripanje zubima po noći (bruksizam) često je znak emocionalnog ili psihološkog stresa, koji se manifestira dok spavamo. Simptomi bruksizma uključuju bolove u vilicii, glavobolju i očigledne tragove na zubima, pa čak i njihovo smanjenje s vremenom.

Izvor:ordinacija

Ne zaboravi Like and Share