Ne zaboravi Like and Share

utorak, 17. veljače 2015.

Pet biljaka iz prirode protiv kašlja



Kašalj je refleks kojim se iz dišnih puteva izbacuju sekret i uzročnici bolesti. On može biti i posljedica oslabljenog srca, alergija, pušenja, pa i simptom karcinoma pluća. Zato, pošto kašaljmože biti samo simptom, a uzrok neko potpuno drugo oboljenje, što je najbolje koristiti?




Za suhi, nadražajni kašalj koristiti: bijeli sljez, islandski lišaj, kamilicu.

Najpoznatije sredstvo za suhi kašalj je bijeli sljez, koji umiruje iritiranu sluznicu gornjih dišnih puteva. Koristi se kao sirup ili čaj (čaj se ne kuha, jer se sluzi sljeza rastvaraju iu hladnoj vodi). Djelotvoran je za kašalj koji se javlja nakon prehlade.
Islandski lišaj također ispušta sluz koja oblaže nadraženu sluznicu grla i ždrijela i time smanjuje nagon za kašljanjem.


Djeluje protiv bakterija i upala. Kamilica djeluje protiv upala i smanjuje iritaciju sluznice dišnih puteva. Djeluje i blago antibakterijski.
Za produktivni kašalj i iskašljavanje šlajma koristiti: bokvicu i bršljan.

Bokvica se tradicionalno koristi kao dobar lijek protiv kašlja i za smanjenje bronhijalne sekrecije. List bokvice djeluje antimikrobno, odnosno sprječava razvoj infekcija, omogućuje iskašljavanje, širi bronhije, i smanjuje iritacije za kašljanjem (kod produktivnog kašlja), a na grlo i ždrijelo djeluje protuupalno (kod suhog kašlja).

Bršljan, s druge strane, olakšava iskašljavanje i širi dišne puteve. Koristi se kod akutnih i kroničnih upala dišnih puteva, koje prati produktivni kašalj (iskašljavanjem sekreta). On također djeluje mukolitički (razrjeđuje sekret), spazmolitički (širi bronhije i opušta ih) i ekspektorantno (omogućuje iskašljavanje). Ne blokira kašalj, razrjeđuje sluz, i smanjuje iritacije za kašljanjem. Djeluje antivirusno i antibakterijski.
Ne zaboravi Like and Share