Ne zaboravi Like and Share

petak, 28. kolovoza 2015.

, , , , ,

Zdravlje u kapljicama: Mirisi koji liječe


Eterična ulja  mogu zaštiti naše zdravlje i ublažiti simptome raznih bolesti. Ova ulja mogu vam pomoći u smanjenju nivoa stresa, kod ublažavanja bolova, poboljšanju raspoloženja i smanjenju mučnina.
Najvažnije od svega je da koristite kvalitetna ulja koja moraju biti sto posto čista, organska i bez pesticida i sintetičkih kemikalija. Držite ih u tamnim bočicama, na hladnom i suvom mjestu.
Donosimo vam šest eteričnih ulja koja će vam svojim mirisom pomoći u svakodnevnim tegobama, a možete ih koristiti na nekoliko načina. U lonac zaparene vode kapnite nekoliko kapi ulja. Od istog ulja uvijek koristite jednu do dvije kapi odjedanput. Odmaknite se par koraka, i napravite deset dubokih udisaja, a zatim nastavite disati normalno.
KADULJA – za snižavanje krvnog pritiska
Eterično ulje kadulje snižava krvni pritisak i djeluje opuštajuće na cijeli organizam. Preporučuje se kod smanjenja stresa, a osim toga poboljšava koncentraciju i djeluje na bolje pamćenje.

METVICA – za oslobađanje od stresa
Istraživanja pokazuju da udisanje eteričnog ulja metvice može smanjiti nivo kortizola, hormona stresa u tijelu. Također smanjuje umor i umanjuje želju za čokoladom.
 
NARANČA – za otklanjanje anksioznosti
Osim svježeg i slatkastog mirisa kojeg nam pruža, ovo ulje podiže raspoloženje i umiruje mozak pomažeći mu da se oslobodi od stresa. Takođe se preporučuje kod raznih upala uzrokovanih infekcijama jer djeluje kao blagi antiseptik

RUŽMARIN za poboljšavanje funkcije mozga
Ružmarin je stimulans i tonik za živce te koristan za sve živčane poremećaje vezane uz osjetljivost, histeriju i paralize. Dobar je za tretiranje glavobolja, živčane iscrpljenosti i mentalnog umora.
Takođe podiže energiju i smanjuje umor.
CIMET – za koncentraciju
Ovo ulje najviše utiče na područje mozga koje upravlja budnost. Istraživanja pokazju da su vozači, nakon udisanja eteričnog ulja cimeta, bili skoncentrisani na vožnju više nego prije.

LAVANDA – za opuštanje i ublažavanje PMS-a
Eterično ulje lavande umiruje nesanice, migrene i napetost. Također pomaže i kod tretiranja napadaja panike, histerije i tremora. Djeluje i na emocije jer smiruju psihu, otklanja neodlučnost i emocionalne konflikte.

urbanmagazin.ba
Ne zaboravi Like and Share