Ne zaboravi Like and Share

petak, 28. kolovoza 2015.

, ,

Zdravlje: Sve moći kokosovog oraha


Priroda nam je podarila nekolicinu voća koje nam služi da bismo regulisali mnogobrojne zdravstvene probleme. Neko voće skriva dosta tajni koje su bitne za naše zdravlje. Potrebno je da ih otkrijemo. Kokos je voće koje posjeduje izuzetne moći.
Kokos je višenamjenska biljka – koristi se kao hrana (i kao piće), kao lijek, u kozmetici, u izradi odjeće, kao građevinski materijal i kao sirovina za mnoge proizvode savremene industrije. Lako se vari, bogat je hranljivim materijama i mineralima, djelotvoran je protiv gljivica, bakterija i virusa i poznat je kao antioksidant. Pored toga, kokosov orah snižava vrijednosti šećera u krvi, štiti jetru i poboljšava imunitet, a ima i blagotvorno dejstvo na kožu i kosu. Kokosova voda je čak korištena i kao infuzija, budući da je izotonična i sterilna, a na Filipinima i u Meksiku se fermentacijom kokosovog oraha dobija vino zvano „tuba“ obogaćeno probioticima.
Kokosov orah je plod kokosove palme (Cocos nucifera) i strogo botanički gledano spada u koštunice. Kad dostigne zrelost, težak je izmđu 1 i 4 kg  i sadrži i do litar kokosove vode, a na jednoj palmi bude 11-16 kokosovih oraha. Rasprostranjen je u tropskim krajevima, pogotovu na obalama i ostrvima Tihog i Indijskog okeana, dijelovima Indijie i Južne Amerike.

Porijeklo kokosa je predmet rasprave jer neka naučna istraživanja ukazuju na Indo-Pacifičko porijeklo (Tihi i Indijski okean), dok su drugi zagovornici teze da porijeklo vodi iz sjeverozapadne Južne Amerike, gdje je pronađen jedan od fosila kokosove palme.
Smatra se da su mu ime nadjenuli portugalski moreplovci. Naime, vjeruje se da su ih tri udubljenja koja kokos ima u osnovi asocirala na sablast, ili vješticu što se na portugalskom kaže „coco“.
Kako Coconut Research Center navodi, ishrana ogromnog dijela svjetske populacije zavisi od svježeg kokosa. Prerađuje se širom svijeta u kokosovo mlijeko, brašno, šećer i maslac, bezbrojne kozmetičke proizvode i sapune, i naravno, kokosovo ulje.

Prema pisanju Natural News, jedinstvena kombinacija masnih kiselina koje kokos sadrži ima pozitivan uticaj na zdravlje, pomaže u regulaciji tjelesne težine, poboljšava funkcije mozga, podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema, i dobar je izvor minerala neophodnih za funkcionisanje mnogih enzima.
Uticaj kokosa na regulaciju tjelesne težine
Kokosov orah je bogat trigliceridima srednje dugog lanca (MCTs), tipu prehrambene masnoće za koju je poznato da pokreće mršavljenje zbog brzine kojom je naše tijelo metaboliše. Jedna studija objavljena u izdanju Ceylon Medical Journal juna 2006, na primjer, pokazala je da se MCT stokom varenja razlažu na slobodne masne kiseline srednje dugog lanca i monogliceride- dve supstance koje naše tijelo koristi odmah, umjesto da ih skladišti kao salo. Štaviše, poznato je da MCT suzbijaju glad efikasnije od dugo-lančanih triglicerida (nalaze se u hrani kao što su meso i sir), što sprječava prejedanje i vremenom smanjuje unos kalorija.
Kako kokos podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema
Velike količine MCTs u kokosu se takođe povezuju sa poboljšavanjem zdravlja kardiovaskularnog sistema. Prema riječima dr. Marie Pierre St-Onge, vodećeg istraživača u studiji objavljenoj u izdanju časopisa American College of Nutrition oktobra 2008. dobrovoljci koji su u sklopu četvoromjesečnog programa mršavljenja u ishrani imali MCTs, doživjeli su primjetno smanjenje nivoa ukupnog holesterola i štetnog LDL holesterola. Dakle, ako patite od povišenog nivoa holesterola, dodavanje više kokosovih oraha u ishranu moglo bi da pomogne da ga stabilizujete.
Kokos – odličan izvor vlakana
Prema USDA National Nutrient Database, jedna šolja mesa kokosovog oraha sadrži 7 grama dijetalnih vlakana. Iako većina ljudi zna da vlakna čiste crijevni trakt i mogu da pomognu liječenju opstipacije, članak objavljen u izdanju Nutrition Revievs aprila 2009 pokazuje da ishrana bogata vlaknima takođe smanjuje nivo šećera u krvi, štiti nas od dijabetesa, podiže imunitet i – kao iMCTs – snižava nivo LDL holesterola u krvi. U stvari, kokosovi orasi su jedna od najboljih namirnica za održavanje zdravlja krvi.
Poboljšan rad mozga uz pomoć kokosa
Jedna porcija svežeg mesa kokosovog oraha obezbeđuje 17 odsto preporučenog dnevnog unosa (RDI) bakra, neophodnog mikroelementa koji aktivira enzime odgovorne za proizvodnju neurotransmitera – hemikalija koje mozak koristi za prenos informacija od jedne ćelije do druge. Iz tog razloga, hrana bogata bakrom, poput kokosa, može da pomogne da nas zaštiti od kognitivnog opadanja vezanog za starenje. Štaviše, studija objavljena u oktobru 2013. u Journal of Alzheimer’s Disease pokazuje da ulje u mesu kokosovog oraha može da pomogne u zaštiti nervnih ćelija od proteinskih plakova, koji doprinose progresiji Alchajmerove bolesti.
Mineralni sadržaj – Budući da se kokosov orah pretežno sastoji od masti, njegov profil minerala niži je od drugog tropskog voća. Ipak, kokosov orah sadrži solidan nivo kalijuma, gvožđa, fosfora, magnezijuma, cinka i važnog antioksidansa, selena. Pored toga, jedna porcija mesa kokosovog oraha  takođe nam obezbeđuje 60 odsto RDI magnezijuma,minerala koji omogućava brojne hemijske reakcije u našem tijelu, a ogroman broj nas pati od nedostatka magnezijuma, a da to i ne zna.

urbanmagazin.ba
Ne zaboravi Like and Share