Ne zaboravi Like and Share

petak, 21. kolovoza 2015.

,

Svi znaju, a nitko da prizna: Truju nas!


U jelo i piće nam trpaju slatki otrov! Popularno umjetno sladilo jedan je od glavnih uzroka epidemije raka, povećanog broja dijabetičara, pojave alergija, autizma, kao i Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, tvrde pojedini naučnici.


Epidemija raka u svijetu, povećanje broja dijabetičara, pojava alergija, učestalost autizma, Parkinsonove, Alzheimerove i drugih teških bolesti samo su neke od posljedica toksina i opasnih tvari koje unosimo putem hrane i pića. U paleti kancerogenih kemikalija koje jedemo i pijemo aspartam je sigurno najopasniji, tvrde mnogi istraživači.

To umjetno sladilo, koje se pojavio na tržištu 1974., danas je osnovni sastojak više od 6.000 različitih prehrambenih proizvoda, a mnoge od njih svakodnevno koristimo. I usprkos tome što postoji pregršt dokaza o njegovoj toksičnosti, u većem dijelu sveta, pa i kod nas, dozvoljena je njegova upotreba.

Oslobađa metanol

Aspartam je jedna od najopasnijih kemikalija na tržištu. Kada se zagrije na 30C, a znamo da je temperatura ljudskog tijela oko 36 stupnjeva C, on oslobađa metanol, koji se zatim dalje razbija na formaldehid i mravlju kiselinu. A svi znamo da je formaldehid neurotoksin, dok je mravlja kiselina otrov – piše publicista Jim Mars u knjizi „Zavjera od milion dolara“.

Liječnik i profesor pedijatrije dr Louis J. Elsas, dodaje Mars, svjedočio je pred Američkim senatom 1987., o fenilalaninu, jednoj od dvije aminokiseline koje čine aspartam.

Degeneracija kod djece

Mars je upozorio da je fenilalanin posebno opasan po trudnice i njihov plod jer dovodi do pojave mentalne retardiranosti, mikrocefalije i drugih defekata. Kada je to izgovorio prije skoro 30 godina, samo jedno od 1.500 djece je imalo autizam, a danas je ta stopa mnogo veća, pa taj poremećaj ima jedno od 150 djece. Izgleda da nam ti toksini uništavaju djecu – tvrdi Mars.

Kako navodi, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) godinama je odbijala da odobri upotrebu aspartama.

Čak je i dr Adrian Gros, toksikolog FDA, rekao da aspartam može da doprinese i izazove napade i rak mozga, kao i da krši čuvenu Dilejnijevu klauzulu prema kojoj je zabranjeno dozvoliti upotrebu u ishrani bilo čega što potvrđeno izaziva rak. Ipak, nakon 16 godina odbijanja da to uradi, FDA je 1981. dozvolila korištenje aspartama. I to čim je Ronald Regan došao na vlast, a u njegov tim stigao Donald Rumsfeld, tada direktor i predsjednik kompanije „Sirl“, proizvođača aspartama. Bio je član Trilateralne komisije, kasnije vlasnik firme „Gilead sajensiz“ (proizvođača „tamiflua“) i ministar odbrane SAD. Dan po dolasku Ramsfelda u Reganov kabinet, na čelo FDA je postavljen dr Artur Hal Hejz, čovjek koji je odobrio aspartam – kaže Mars.

Odbacivanje

S druge strane, ima onih koji smatraju da čuveno sladilo nije štetno.

Aspartam je često ispitivan aditiv za hranu i decenije analiza pokazale su da je siguran za ljudsku upotrebu. Istraživanje je složeno, pa ga mnogi zloupotrebljavaju i tvrde da postoji zavjera da se on koristi za trovanje, ali to je samo urbana legenda koja neće skoro nestati – tvrdi američki neurolog i profesor dr Stiven Novela.

Artur Hal Hejz menja pravila

Artur Hal Hejz postao je komesar FDA samo dan posle dolaska Ronalda Regana na vlast i odmah je ušao u petočlanu naučnu komisiju koja je razmatrala da li će dozvoliti upotrebu aspartama, što je 16 godina odbijala da uradi. Nakon razmatranja, troje naučnika je bilo protiv aspartama, pa je Hejz promijenio pravila i povećao komisiju za jednog člana. Prilikom novog glasanja, tri člana su bila za, a tri protiv aspartama, pa je Hejz kao komesar sam odlučio da dozvoli upotrebu tog aditiva. Kasnije nikad nije želio da govori o aspartamu.

O ASPARTAMU

koristi se u oko 6.000 proizvoda
prvi ga je sintetizirao James M. Shlater, kemičar kompanije „Sirl“, 1965 godine dok je ispitivao lijekove za čir na želucu
američka FDA 1981. dozvolila je njegovu upotrebu u hrani
1983. godine dozvoljena je upotreba aspartama u gaziranim pićima
EU ga je odobrila za korištenje 1994, a njegova oznaka je E951
200 puta je slađi od šećera

kakolijeciti.info
Ne zaboravi Like and Share