Ne zaboravi Like and Share

petak, 28. kolovoza 2015.

Kafa štiti od mnogih oboljenja


Svojstva koja se pripisuju kafi – da izaziva rak, da je loša za srce, a teška za želudac – ni izdaleka ne odgovaraju istini, tvrde stručnjaci iz Međunarodnog naučnog udruženja za kafu [ASIC] i ukazuju da ovaj popularni napitak ima brojne efekte u zaštiti od ozbiljnih oboljenja.


Konzumiranje relativno velike količine [šest šoljica dnevno] kafe neće dovesti do srčanih ili problema sa varenjem kod zdrave osobe, ali će smanjiti rizik obolijevanja od Parkinsonove bolesti ili dijabetesa, saopšteno je na nedavnom zasjedanju ASIC u južnofrancuskom gradu Montpeljeu. Kafa je dobila lošu reputaciju zbog toga što su medicinska istraživanja njenog djelovanja čitava dva vijeka bila usmjerena samo na uticaj kofeina, a to je napitak sa raznovrsnim sastojcima, istakli su stručnjaci ASIC. Ona sadrži kiseline i druge sastojke koji uništavaju slobodne radikale. U njoj se takođe nalaze korisni minerali, prije svega kalijum i magnezijum, prenijela je agencija AFP…


Na skupu su iznijeti i čvrsti epidemiološki dokazi da upotreba kafe može da preduprijedi pojavu Parkinsonove bolesti. Neki ljekari specijalisti za dijabetes smatraju da se opasnost od specifičnog tipa dijabetesa koji je u vezi sa lošim životnim navikama i nedostatkom kretanja, uz pomoć pet do šest kafa dnevno može smanjiti za 50%.


Takođe su se čuli stavovi da kafa ima bolje efekte nego voće i povrće protiv oksidacije DNA, koja je izvor niza ozbiljnih bolesti, posebno kancera. Međutim, ukazano je da, ipak, kafa sadrži i materije koje mogu uticati na pojavu raka, mada nijedna studija do sada nije dokazala direktnu vezu između upotrebe kafe i pojave kancera. Zbog toga je nužno sprovoditi istraživanja koja uzimaju u obzir kafu kao cjelinu, a ne samo njene pojedine sastojke, čiji efekti mogu uzajamno da se potiru, ukazano je na skupu.


Takođe je potrebno imati u vidu da je velika potrošnja kafe uslovljena velikom konzumacijom alkohola i cigareta. Stručnjaci bi takođe trebalo da nauče da razlikuju kakve efekte imaju različiti oblici konzumacije kafe – sa malo ili više vode, sa mlijekom ili bez mlijeka, sa šećerom ili bez njega i slično. Uz to, različite vrste kafe imaju i drugačiji sadržaj kofeina i drugih materija, ukazano je na skupu.

narodnilijek.com
Ne zaboravi Like and Share