Ne zaboravi Like and Share

petak, 28. kolovoza 2015.

Detoksikacija: Tajna je u zelenom čaju


Tajna koja odavno nije tajna, a koju Englezi forsiraju kao sveopštu svakodnevnu kulturu, jeste čaj.
Ako ćemo o čaju govoriti kao o zimskom napitku, onda smo stvorili predrasudu. Čaj je lijek, čaj je svakodnevno piće, ispijanje čaja je svojevrsna meditacija. Ispijanjem čaja unosite dosta vitamina i minerala i to je činjenica.

Zeleni i crni  čaj  ( 50 – 70 mg kofeina) su čak zamjena za kafu. Postoji legenda:  kineski car Shen-Nong je otkrio tajnu pripreme ovog napitka prilikom jednog lovačkog pohoda prije oko četiri hiljade godina. Naime, htio je da prokuha vodu iz rijeke, kada je u posudu upao list sa stabljike čaja koja je rasla u blizini. Voda je promijenila boju i počeo se širiti neobičan aromatičan miris. Radoznalo je popio nekoliko gutljaja i bio oduševljen aromom, a i vrlo brzo je osjetio osvježenje. Tako je ispijanje čaja  brzo postalo dio kineske kulture. Čaj u Evropu stiže sredinom 17. vijeka i to preko moreplovaca iz Holandije.
U moderno doba, otkrivena su sva pozitivna dejstva čaja na organizam.
Zeleni čaj pokazuje:
-antikancerogeno dejstvo
-spriječava razvoj arterioskleroze ( začepljenja krvnih sudova)
- sagorijeva masti
- snižava nivo holesterola
- spriječava razvoj karijesa
-spriječava razvoj oštećenja ćelija u organizmu
Ukratko, uništava toksine unutar našeg  organizma.

Da bismo iskoristili sve što nam ovaj čaj nudi, potrebno ga je uvesti u praksu: svakodnevno ispijanje istoga.  Stara kineska poslovica glasi: ” Bolje je biti bez hrane tri dana, nego bez čaja jedan dan.”
Vodimo se time. ” Take tea, and go!”

urbanmagazin.ba
Ne zaboravi Like and Share