Ne zaboravi Like and Share

petak, 21. kolovoza 2015.

, ,

Bosiljak


Nježni, zeleni, mirisni listovi bosiljka cijenjeni su u cijelom svijetu, što i ne iznenađuje kada mu ime potiče od grčkih riječi „basilikon photon“, što znači kraljevska biljka.

U Italiji je simbol ljubavi, Egipćani su ga nudili na svojim oltarima, a koristi se i u katoličkoj i pravoslavnoj crkvi. Listovi bosiljka koriste se kao sredstvo protiv napuhivanja, za jačanje želuca, kod neuroze, psihičkih nemira i nesanice. Čudesna biljka pomaže kod bolesnih jetara, upale crijeva, trovanja u želucu i crijevima, kod želudačnih grčeva i povraćanja.
Bosiljak se pokazao korisnim i kod plućnih bolesti, a osobito kod početnih stanja tuberkuloze pluća. Uspješno se primjenjuje i u liječenju mnogih bolesti mokraćnog sustava, kod upale bubrega ili bolnog mokrenja.
Čaj od bosiljka povećava količinu mlijeka kod dojilja, a sok iscijeđen iz svježeg lišća bosiljka liječi upalu uha.
Sjemenke bosiljka, samljevene u prah, koriste se kod bolesti mokraćnih organa. Dovoljno je uzeti na vrh noža prah samljevenih sjemenki bosiljka i popiti s decilitrom mlake vode, dva do tri puta dnevno.



Čaj od bosiljka


Žlicu usitnjenih suhih listova bosiljka preliti sa dva i pol decilitra vruće vode. Ostaviti poklopljeno 15 minuta da odstoji, a zatim procijediti. Pije se nezaslađen, dva do tri puta dnevno, po jednu šalicu. Može se zasladiti medom, ali samo kod plućnih bolesti ili kod kašlja.


Protiv visoke temperature

Kod visoke temperature uzima se svaki sat po jedna velika žlica hladnog čaja od bosiljka. To osvježava bolesnika i smanjuje visoku temperaturu.


Za miran san

Veliku žlicu svježih listova bosiljka kuhati deset minuta u dva i po decilitra vode. Ostaviti da odstoji deset minuta. Procijediti i popiti, u gutljajima, nezaslađeno, prije spavanja.


mojezdravlje.net

Ne zaboravi Like and Share