Ne zaboravi Like and Share

ponedjeljak, 16. veljače 2015.

Zaustavite kašalj uz prirodne recepte

Čajevi, sirupi i drugi biljni pripravci su moćni prirodni lijekovi protiv kašlja. Uzrok tome može biti prehlada, gripa, astma, alergije, pušenje, oslabljeno srce, čak i karcinom pluća. Liječnici ističu da je važno da se otkrije što dovodi do podražaja, ali prirodni pripravci pomoći će da se stanje ublaži ili čak potpuno uklni tegobe.


Čaj od crnog luka jedan od najstarijih tradicionalnih lijekova.

Lako se priprema: operite tri glavice srednje veličine i sa ljuskom narežite na četiri jednaka dijela. Kuhajte u 1 l vode dok trećina tekućine ne ispari. Nakon toga bacite luk, a čaj pijte tijekom dana, polako, u gutljajima. Ako ne volite okus crnog luka, skuhajte u pola litre vode šaku ljuski od luka 10-ak minuta, procijedite i pijte po želji, a dnevno možete i nekoliko šalica.

Kadulja u mlijeku je provjeren lijek u narodnoj medicini.

Sprema se tako što se pola žličice kadulje sipa u šolju ključalog mlijeka da vri točno tri minute. Nakon toga doda se žličica svinjske masti i pola žličice sode bikarbone. Sadržaj se promiješa i pije u malim gutljajima, tijekom dana može do tri šalice, ali uvijek svježe pripremljene.

Smjesa od lovorovog lista se sprema tako što se u 1/2 l vode doda 150 g šećera i sačeka da provri.

Tada se doda 10 listova lovora i kuha još 30 minuta. Zatim se lovor izvadi, a sirup sipa u teglicu ili šalicu. Uzima se po potrebi, odnosno kada dođe do napada kašlja.

Bijeli sljez umiruje nadraženu sluznicu gornjih dišnih puteva.

Čaj se priprema tako što se 10 g usitnjenog korijena prelije s 1,5 dl prokuhane ohlađene vode. Poslije dva sata se procijedi, a zatim pije gutljaj po gutljaj.

Narančin sirup također je vrlo učinkovit kod upornog i suhog kašlja.

Prvo se kora jedne naranče dobro opere vodom i sodom bikarbonom, zatim se voćka sitno isjecka s korom i pospe šećerom (po ukusu), a zatim prelije s 1 dl vode i kuha na pari oko 30 minuta. Kada naiđe napad suhog kašlja, uzmite jednu žlicu ovog sirupa.

Mrkva i med sprječavaju kašalj, a da bi se postigao željeni efekt, preporučljivo je dnevno uzimati od tri do četiri žlice.

Za pripremu sirupa treba očistiti i isjeći na kolutove 500 g mrkve, sipa se voda koliko da prekrije povrće i kuha dok ne omekša. Zatim se ispasira viljuškom ili u blenderu, a voda u kojoj se kuhala se ostavi da se ohladi, pa doda 3,4 žlice meda, promiješa i sjedini s mrkvom. Čuva se u zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mjestu.

Smokve u mlijeku pomažu čak i kod bronhitisa.

Potrebno je da 100 g suhih smokava potopite u dvije šalice vrelog mlijeka i ostavite da odstoji na niskoj temperaturi oko 15 minuta. Pije se pola šalice dva do tri puta tijekom dana.
Izvor:Novosti
Ne zaboravi Like and Share