Ne zaboravi Like and Share

utorak, 17. veljače 2015.

Začini za bolju cirkulaciju zimi

Hladne ruke i noge, trnci u stopalima i prstima, grč u listovima nogu poslije dužeg hodanja samo su neki od simptoma koji se javljaju zbog oslabljene cirkulacije. Iako ovaj problem može javiti tijekom cijele godine, tegobe su nešto izraženije zimi, kada je i vanjska temperatura niska, što dodatno otežava ionako lošu perifernu cirkulaciju.

Da biste malo ubrzali krvotok i bolje se zagrijali u ovim hladnim danima, povedite računa o načinu prehrane i nekim životnim navikama. Recimo, vitamin C jača zidove krvnih žila, a da biste ga zimi imali dovoljno jedite citruse, ali i kiseli kupus. Čaša crnog vina ubrzat će protok krvi, a bučine sjemenke i koštunjavo voće sprečavaju sljepljivanje krvnih stanica.
Izbjegavajte kavu


Uzimajte što više toplih napitaka, ali izbjegavajte one s kofeinom jer skupljaju krvne žile.
Začini

Ružmarin, kumin, cimet, đumbir poboljšavaju cirkulaciju, a za brzo zagrijavanje najbolje je da se u tople napitke kao što je čaj ili vruća čokolada doda cimet ili đumbir.
Vinova loza
Listovi obiluju taninom, polifenolima, vitaminom P, organskim kiselinama i taninima. Koristi sepoboljšati cirkulaciju, za jačanje vena i kapilara, protiv celulita. Poboljšati krvotok u pola litre proključale vode sipajte tri žlice mješavine napravljene od 10 g listova vinove loze, pet grama listova maslačka i pet g korijena maslačka. Kuhajte 10 minuta na tihoj vatri. Prohlađen čajprocijedite i pijte tijekom dana u tri doze poslije jela.
Pušenje

Ako imate problema s cirkulacijom obavezno prestanite pušiti. Pušenje sužava krvne žile, dovodi do pojave hipertenzije, a čak i sedam godina nakon što se prestane s ovom lošom navikom tijelo će još izbacivati otrove nakupljene u oganizmu.
Kontrolirajte zdravlje

Redovito provjeravajte krvni tlak, ako bolujete od šećerne bolesti poštujte terapije, a razina kolesterola i masnoća u krvi održavajte na normali. Pacijenti sa simptomima loše periferne cirkulacije moraju jednom godišnje na pregled kod angiologa i vaskularnog kirurga.
Češnjak

Smanjuje rizik od ateroskleroze, regulira krvni tlak i ima odlične rezultate u borbi protiv loše cirkulacije. Uz dobro poznato antibakterijsko i antivirusno djelovanje, aktivne tvari u češnjaku smanjuju razinu “lošeg” kolesterola i povećavaju razinu “dobrog”.
Odjeća

Nosite odjeću i obuću koje omogućuju normalnu cirkulaciju i održavajte toplinu nogu. Ako pomaže, nosite termo čarape. Povremeno mičite prstima, tako se ubrzava cirkulacija. Kada izlazite van obavezno stavite kapu, šal i rukavice.
Redovito vježbajte

Najmanje pola sata dnevno biti fizički aktivni. Vježbanje također jača srce, pomaže da se snizi krvni tlak, oslobađa od stresa, a sve to poboljšava cirkulaciju. Počnite dan vježbama, i često mijenjajte vrstu vježbi, kako biste izbjegli dosadu. Recimo, jedan dan brzo hodanje, drugi dan lagani kardio-trening, treći vožnja bicikla, četvrti plivanje i slično.
Vitamini i minerali

Za bolju cirkulaciju preporučuju se vitamin B5 (niacin), najbolje u kombinaciji s ostalim B skupine, vitamin E, magnezij, kobalt, kalcij.
Kukuruzna svila
Osim vlakana i folne kiseline, koju sadrži i zrno, kukuruzna svila obiluje vitaminom K, saponozida, taninima, eteričnim uljem i salicilnom kiselinom. Poboljšava cirkulaciju, a koristi se i za snižavanje povišenog kolesterola, kao i protiv srčanih bolesti. Krv će bolje prostrujati od napitka koji se priprema od žlice osušene kukurzno svile koja se stavlja u 300 ml vrele vode i kuha tri minute na tihoj vatri. Maknite sa štednjaka, poklopite i prohlađen čaj procijedite. Pijte tri puta dnevno po šalicu nezaslađenog čaja.

Izvor:Novosti
Ne zaboravi Like and Share