Ne zaboravi Like and Share

utorak, 17. veljače 2015.

Kokotac – za snižavanje krvnog pritiska

Divlja ili konjska djetelina, orlov nokat, vodnika, ždraljika, žućka, nazivi su izuzetno ljekovite biljke kokotac (Melilotus officinalis), koja raste na pustim mjestima, pored puteva i oboda šuma, na njivama … Kao razgranata stabljika s karakterističnim žutim cvjetovima, raste u visinu i iznad dva metra. U prijevodu s latinskog ona je “medena djetelina”, jer su joj listovi slični detelini, a pčele je obožavaju. Biljka je ljekovita u cijelosti, zbog brojnih korisnih sastojaka koje posjeduje u zavidnim količinama. Najviše ima eteričnog ulja, kumarina, Melilot kiseline, tanina, smole i različitih soli. U ljekovite svrhe koristi se kao čaj, tinktura, mast, melem, kupka.




Kokotac je obilato koristio još Hipokrat za liječenje čireva, a narodna medicina ga je prihvatila kasnije kao lijek za čišćenje crijeva od toksina, liječenje nesanice i reumatskih bolova u zglobovima. Kod bolesti uha, a posebno kod upale srednjeg uha korištene su vrele pare od čajadobivenog prokuhavanjem osušene biljke. U kućnim uvjetima kokotac je korišten i za uništavanje moljaca, naravno prije nego što su pronađeni učinkoviti kemijski preparati.
Inače, ova biljka je zahvalna i za ublažavanje tegoba u slučaju oboljenja vena, jer uspješno smanjuje osjećaj težine u nogama, bol, otok, noćne grčeve.


Potvrđen je periferni vazodilatator, koji uspješno širi krvne žile, ali i antikoagulant jer sprečava zgrušavanje krvi. Preporučuje se i za uklanjanje hematoma i hemoroida, a snižava i krvni tlak. Sprečava nastanak edema i potiče cirkulaciju krvi i limfe. Koristi se i kod bronhijalnog katara, bolesti želuca, bubrega, mjehura, kao i kod otežanog mokrenja. U homeopatskoj medicini preporuča se kao lijek protiv migrene i grčeva kod djece, dok u vidu kupki djeluje umirujuće.
Kokotac se pokazao djelotvornim čak i kod kroničnog hepatitisa, bronhijalne astme praćene otežanim disanjem uslijed suženja bronha, dentalnog apscesa, odnosno zagnojenog zuba i raznih oblika neuralgija.
Pripremite čajeve i obogate

Čaj – Spravlja se tako što se jedna žličica osušenih cvjetova prelije sa 250 mililitara vrele vode i ostavi da odstoji dvije minute. Zatim se procijedi i pije po jedna do dvije šalice dnevno. Izuzetno je djelotvoran kod bronhijalnog katara, bolesti želuca i mjehura, ali preporučena doza ne smije se prekoračiti jer može doći do povraćanja. Ovako spremljen čaj može koristiti i kao otopina za ispiranje dentalnog apscesa, gingivitisa, afti, laringitisa, odnosno upaljenog grla, a kod vanjske upotrebe za ispiranje rana.

Protiv nesanice – čaj se priprema malo drugačije. Jedna žličica osušene biljke potopi se u šalicu hladne vode da odstoji od osam do deset sati. Zatim se sadržaj procijedi i tek onda čaj zagrije. Tako zagrijan pije se u gutljajima jedan sat prije spavanja.

Oblog – Za vanjsku upotrebu treba prokuhati dvije do tri jušne žlice kokocem s malo vode. Dobivenu kašastu masu uviti u platno i koristiti kao oblog kod reumatskih bolova, neuralgija, grčeva u nogama.
Izvor:Novosti
Ne zaboravi Like and Share