Ne zaboravi Like and Share

utorak, 17. veljače 2015.

,

Ananas – protiv raka i pomaže mršavljenju

Neodoljivi miris i okus ananasa (Ananas comosus) nikoga ne ostavlja ravnodušnim. A kada bi znali što sve u ljekovitom smislu može, vjerojatno biste ga češće jeli. Australski znanstvenici iz Instituta za medicinska istraživanja u Queenslandu dokazali su da je ovo voće snažan antioksidans, a vremenom bi od njega mogao da se razvije lijek protiv ove opake bolesti.

Iz izmrvljenih peteljki ananasa, stručnjaci su izdvojili dva molekula bromelina. Prvi potiče imunološki sustav da uništava kancerogene stanice, a drugi blokira određeni protein, odgovoran za čak 30 posto vrsta karcinoma. Poseban efekt ima na stanice dojke, pluća, debelog crijeva, jajnika i melanoma.
Znanstvenici preporučuju najmanje tri voćna obroka od ananasa dnevno, da bi se postigao antikancerogeni učinak.

Bromelin je, inače, vrlo učinkovit u tretiranju lokaliziranih zapaljenja sa edemima, tako da smanjuje upale, otoke i ožiljke. Djeluje protiv celulita, popravlja drenažu tkiva i olakšava probavu proteina. Osim toga, brzo i učinkovito smanjuje bol, a istovremeno štiti zglobove od slobodnih radikala.
Zbog svojstava koja ima, ananas se preporučuje za mršavljenje, ublažavanje bora i otoka.

Bromelin je djelotvoran i kod hiperpigmentacije uzrokovane starenjem. Ukoliko prodre kroz kožu, može izblijedi “staračke pjege” ili ih potpuno eliminira. Potrebno je da se ta mjesta redovito mažu vatom natopljenom sokom od ananasa.

Narodni liječnici ga preporučuju kod upale pluća, bronhitisa, anoreksije, nekih vrsta alergija, gušavosti, grebanja u grlu, ateroskleroze. Bogat je celulozom, pa pomaže u probavi. Nažalost, zbog veće količine šećera, dijabetičari bi trebalo da ga izbjegavaju.

SOK

Svježe iscijeđen pomaže kod groznica i visoke temperature, jer jača imunološki sustav. Ublažava i visok krvni tlak, pomaže kod začepljenja krvnih žila, odličan je diuretik i štiti kosti od osteoporoze.
BRZA VOĆNA SALATA

Potrebna je cijeli oljušteni ananas, kivi i banana, dvije jabuke i dvije mrkve.
Voće isjeckajte u zdjelu, pomiješajte i po želji zasladite medom ili preljevom od čokolade.


Izvor:Novosti
Ne zaboravi Like and Share