Ne zaboravi Like and Share

ponedjeljak, 16. veljače 2015.

Kivi - lijek za dobar san



Bogat vitaminom C, kivi ima jako antioksidativno djelovanje koje pomaže jačanju imunog sistema te poboljšati zaštitu stanica tijela kao i njihov oporavak. Istraživanja su pokazala da je dobar za srce kao i za dišne funkcije jer obiluje vlaknima i kalijumom. Iznimno je koristan za djecu s respiratornim problemima.
S obzirom na sve hranjive i zdravstevene prednosti, nije čudo da se kivi nalazi na listi supernamirnica. Osim toga, novo istraživanje je pokazalo da kivi može imati pozitivne učinke i na spavanje. Naime, istraživači na Taiwan's Taipei Medical Universityja proučavali su učinke kozumiranja kivija prije odlaska na spavanje. Otkrili su kako je svakodnevno konzumiranje kivija dobro kako za kvalitetu tako i za količinu sna. U istraživanje su bile uključene 22 žene i dva muškarca u dobi između 20 i 55 godina. Svi su imali neki od simptoma poremećaja sna.



Svi su četiri sedmice jeli po dva kivija sat vremena prije odlaska na počinak. Znanstvenici su prikupili podatke o ispitanicima koristeći dnevnike spavanja, standardni upitnik kvaltete spavanja te satove kojima su mjerili aspekte kvalitete i količine sna. Nakon četiri sedmice konzumiranja kivija otkrili su značajna poboljšanja u nekoliko aspekata spavanja.

Ispitanici su brže zaspali. Vrijeme uspavljivanja smanjilo se za 35,4 posto.

Ispitanici su čvršće spavali. Buđenje nakon prvotnog sna palo je za 28,9 posto.

Kvaliteta sna se poboljšala za 42,4 posto.

Efikasnost sna se popravila. Vrijeme koje su ispitanici u krevetu proveli u budnom stanju smanjilo se za 5,41 posto.

Vrijeme spavanja među ispitanicima poraslo je za 13,4 posto.

Utjecaj kivija na san najvjerojatnije leži u njegovom viskom nivou antioksidansa i serotonina. Isti antioksidanski koji su jako dobri za zdravlje mogu pomoći i kod problema sa snom.


http://zdravahrana1.blogspot.com/
Ne zaboravi Like and Share