Izbjegnite agresivne vodice za ispiranje usta i napravite prirodan gutljaj koji eliminiše loš zadah.
Uz redovno pranje zuba, ispiranje usne duplje ključno je za održavanje higijene usta. Naime, jednostavan postupak uklanja ostatke hrane i nakupljene bakterije koje uzrokuju neprijatni zadah.
Pa, iako su vodice za ispiranje usta dostupne na svim policama u prodavnicama njihove agresivne sastojke želimo da izbjegnemo, zbog čega preporučujemo da sami napravite prirodan i jeftin gutljaj koji eliminiše loš zadah, piše Aura.ba
Zeleni listići peršuna imaju jaku i svježu aromu, a njihova intenzivna zelena boja koja ukazuje na obilje hlorofila najbolji je prirodni borac protiv zadaha jer posjeduje antibakterijska svojstva.
Iako se žvakanje listića peršuna preporučuje odmah nakon jela ukoliko namirnice sadrže uzročnike lošeg zadaha, čaj od peršuna je praktičnija i djelotvornija metoda za borbu protiv loših bakterija u usnoj duplji.
Sastojci:
- pola šake svježeg peršuna
- ½ litra vode
- ½ litra vode
Priprema:
U lončić stavite pola litre vode i dodajte isjeckani peršun, a zatim ostavite da se kuha oko pet minuta. Nakon toga napitak procijedite, ohladite i konzumirajte nakon svakog obroka.
(Aura.ba)