Turšija je super zimnica u obliku ukiseljenog miješanog povrća. Pored bogatih okusa, turšija je i jako zdrava, jer u zimske dane kada povrća baš i nema, vi u svoj organizam unosite zdrave i vrijedne tvari koje pomažu da ostanete zdravi.
Turšija je odličan primjer ukusne i raznovrsne zimnice koja će upotpuniti svako pečenje tijekom kišnih jesenskih i hladnih zimskih mjeseci, a ovdje je recept kojime lako možete napuniti svoju smočnicu šarenim i slasnim staklenkama turšije!
Sastojci za pripremu turšije: kantica s poklopcem od 10 kg, 5 kg povrća po izboru (kupus, paprika, krastavac, mrkva, cvjetača, zelena rajčica, cherry rajčica…), 1 l octa, 3 litre vode, 40 dkg šećera, 20 dkg soli i jedan vinobran.
Priprema turšije ide kako je dole opisano
Povrće i kanticu dobro operite. Narežite očišćeno povrće na željenu veličinu i poslažite u kanticu. U posebnoj posudi izmiješajte ocat, vodu, šećer, sol i vinobran te malo promiješajte kako bi se sol i šećer brže otopili. Ulijte taj miks u kanticu preko povrća, i zaklopite. Stavite na hladno mjesto, daleko od dohvata djece i kućnih ljubimaca, i pričekajte 2-3 tjedna. Nakon toga imate svoju domaću turšiju.
Čitava priprema turšije je gotova za sat vremena, osim stajanja u mračnom i hladnom. Kada neku namirnicu potrošite, samo dodajte novo povrće u otopinu, a u slučaju da vam je prejako – dodajte vode da razblažite.
kakolijeciti.com