Ne zaboravi Like and Share

četvrtak, 25. prosinca 2014.

,

Sve zdravstvene prednosti kupusa

Kupus je povrće koje je vrlo popularno u svim kulturama zbog toga što je jeftino i zdravo.

Mi vam donosimo sedam zdravstvenih prednosti kupusa zbog kojih bi trebali ovo povrće uvrastiti u svoju svakodnevnu prehranu.

1. Prevencija raka

Kupus sadrži tvar glikozid sinigrin, za koji se pokazalo, u različitim istraživanjima d apomaže kod raka prostate, debelog crijeva i raka mokraćnog mjehura. Da biste dobili što više zdravih tvari iz kupusa jedite ga sirovog ili blago kuhanog.

2. Nivo holesterola

Kupus je odličan izvor vlakana, koja su povezana s nižim razinama holesterola. Kada konzumirate kupus, on „radi“ sa žučnim kiselinama u probavnom procesu u uklanjanju holesterola iz krvi.

3. Oslobađanje od slobodnih radikala

Antioksidansi u kupusu pomoći će vam da se oslobodite od slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kao što su rak i bolesti srca, tako da konzumiranje kupusa bogatog antioksidansima smanjuje rizik od tih pojava.
Kupus također sadrži i neka antiupalna svojstva. Konzumiranje kupusa na redovnoj bazi može smanjiti upalu u tijelu, koja pomaže u smanjenju hroničnih upalnih bolesti poput artritisa i bolesti srca.

4. Probavno zdravlje

Vlakana u kupusu su odlična za probavu, a postoje i mnoge druge hranjive tvari u kupusu koje podržavaju zdravlje želuca i crijeva. Kupus također pomaže u održavanju zdrave razine bakterija u crijevima smanjujući rast loših bakterija i rast dobrih bakterija.

5. Imunološki sistem

Mnogi ljudi se čude kada saznaju da kupus zapravo ima više vitamina C od mnogih agruma. Kada ste unijeli u organizam dovoljnu količinu vitamina C, imunološki sistem jača i tijelo se može učinkovito boriti protiv bolesti i infekcija. Također, ubrzava zacjeljenje oštećenog tkiva i rana.

6. Zdravlje nervnog sistema

Kupus sadrži jod, a dovoljan unos joda je povezan s zdravim radom nervnog sistema i mozga. Jedno istraživanje pokazalo je da crveni kupus smanjuje nakupljanje plaka u mozgu koji dovodi do Alzheimerove bolesti.
Izvor: Narodnilijek.com
Ne zaboravi Like and Share